Efter et 200 år langt forsvindingsnummer er en runesten fra Ydby i Thy dukket op igen i en haveterrasse. 

Den blev sidst set i 1767. Siden har den været forsvundet, og forskerne havde for længst opgivet nogensinde at se den igen. Det drejer sig om runestenen fra Ydby.

Arkæologer fra Museum Thy og Nationalmuseets runolog til deres store overraskelse konstatere, at tre fragmenter af den 1000 år gamle runesten er dukket op igen. De lå i en haveterrasse på en landejendom i Boddum i Thy.

– Museum Thy blev i november 2015 kontaktet af en landmand, Ole Kappel, som havde en sten med nogle streger liggende i haven. Han ville gerne høre, om det var noget. Stenen havde han hentet på en gård, han havde opkøbt for 25 år siden og revet ned. Ved ruinen lå en stor dynge sten, som han hentede hjem til sig selv. Deriblandt det fragment af runestenen, som han havde liggende i haven.

Omtalt første gang i 1741

Hun forklarer videre, at Ydby-stenen, også kaldet Flarup-stenen, første gang er omtalt i 1741. Den blev tegnet i 1767, af tegneren Søren Abildgaard, som var på stedet. Han skrev i sin rejsedagbog ”Denne Runesteen staar opreist paa Marken strax Østen for Bondebyen Flarup i Udbye Sogn i Thyeland.”

Senere forsvandt stenen, og ingen ved, hvornår det skete. Landskabsmaleren R. H. Kruse skrev i 1856, at han havde eftersøgt den i 1841, men uden held. Heller ikke nogen af de lokale gårdejere, som han talte med dengang, kunne huske noget om stenen.

Kilde: Nationalmuseet, pressemeddelelse 17/3 2016