Arch of taste
Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera er repræsenteret med lokale retter og afgrøder i Arch of taste.
Smagens ark udgives af organisationen Slow Food med udspring i Italien, www.slowfood.com. Arch of taste er et udtryk for mad, opskrifter, afgrøder og dyrkningsmetoder, der er værd at bevare ud fra forskellige kriterier, fx lokal forankring, biodiversitet, ingen brug af pesticider og gensplejsning m.m.
Slow Food er en bevægelse og filosofi, der fremmer bæredygtig madlavning, lokal mad, og bevarelse af kulinarisk arv. Det betoner at nyde mad i et roligt tempo, værdsætte råvarernes kvalitet og den kulturelle betydning af mad.
Arch of taste – den fulde liste
Listen opdateres med mellemrum af Slow Food bevægelsen.
Mørkt brød baseret på xeixa
Det mørke brød er bagt med en lokal variant af kornsorten xeixa. Denne kornsort er truet af udryddelse, da der i det moderne landbrug foretrækkes andre sorter.
Denne sort er værd at bevare af flere grunde, fx
- Biodiversitet, stor variation er godt for naturen.
- Traditionel kornsort.
- Velegnet til økologisk landbrug og biodynamisk landbrug.
- Anvendes til lokale brødtype.
Tørret fisk fra Formentera
Formentera er den mindste af de beboede øer på Balearerne. Tørret fisk efter lokale foreskrifter.
Fangst af lokale varianter af stjernerokker, “Ratjada” (raja asterias, raja clavata, raja undulata) og andre rokker (raja fullonica(gøgerokke), raja miraletus).
Den traditionelle fangstmetode er med lange liner og net.
Læs mere på Slow Foods hjemmeside. Du kan også finde mere om fiskene på Fiskeri og akvakultur.
Hummer fra Menorca
Hummer fra Menorca fanget efter lokale metoder.
Rød fåreost fra Mallorca
Fåreost fra Mallorca baseret på råmælk. Denne type ost er blevet produceret i århundreder.
Råmælk fra røde mallorcanske får.
Ost fra Menorca
Frisk eller modnet ost, lavet på øen Menorca med råmælk fra den lokale Menorquina-ko, hvis bestand er stærkt reduceret og truet af udryddelse.
Menorquina-koen er en robust race med roligt temperament og stærkt moderinstinkt, ofte uden horn og med en rødlig farve varierende fra lysblond til mørk rød.
Tap de Cortí red chili
Denne chili høstes flere gange om året. Traditionelt er chilien tørret på husmure.
Ramallet-tomat
Mere om mad og Mallorca: