Arch of taste

Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera er repræsenteret med lokale retter og afgrøder i Arch of taste.

Smagens ark udgives af organisationen Slow Food med udspring i Italien, www.slowfood.com. Arch of taste er et udtryk for mad, opskrifter, afgrøder og dyrkningsmetoder, der er værd at bevare ud fra forskellige kriterier, fx lokal forankring, biodiversitet, ingen brug af pesticider og gensplejsning m.m.

Slow Food er en bevægelse og filosofi, der fremmer bæredygtig madlavning, lokal mad, og bevarelse af kulinarisk arv. Det betoner at nyde mad i et roligt tempo, værdsætte råvarernes kvalitet og den kulturelle betydning af mad.

Arch of taste - slow food

Arch of taste – den fulde liste

Listen opdateres med mellemrum af Slow Food bevægelsen.

Mørkt brød baseret på xeixa

Det mørke brød er bagt med en lokal variant af kornsorten xeixa. Denne kornsort er truet af udryddelse, da der i det moderne landbrug foretrækkes andre sorter.

Denne sort er værd at bevare af flere grunde, fx

  • Biodiversitet, stor variation er godt for naturen.
  • Traditionel kornsort.
  • Velegnet til økologisk landbrug og biodynamisk landbrug.
  • Anvendes til lokale brødtype.

Læs mere på Slow Foods hjemmeside

Tørret fisk fra Formentera

Formentera er den mindste af de beboede øer på Balearerne. Tørret fisk efter lokale foreskrifter.

Fangst af lokale varianter af stjernerokker, “Ratjada” (raja asterias, raja clavata, raja undulata) og andre rokker (raja fullonica(gøgerokke), raja miraletus).

Den traditionelle fangstmetode er med lange liner og net.

Læs mere på Slow Foods hjemmeside. Du kan også finde mere om fiskene på Fiskeri og akvakultur.

Hummer fra Menorca

Hummer fra Menorca fanget efter lokale metoder.

Rød fåreost fra Mallorca

Fåreost fra Mallorca baseret på råmælk. Denne type ost er blevet produceret i århundreder.

Råmælk fra røde mallorcanske får.

Ost fra Menorca

Frisk eller modnet ost, lavet på øen Menorca med råmælk fra den lokale Menorquina-ko, hvis bestand er stærkt reduceret og truet af udryddelse.

Menorquina-koen er en robust race med roligt temperament og stærkt moderinstinkt, ofte uden horn og med en rødlig farve varierende fra lysblond til mørk rød.

Læs mere på Slow Foods hjemmeside

Tap de Cortí red chili

Denne chili høstes flere gange om året. Traditionelt er chilien tørret på husmure.

Ramallet-tomat

Ramallet-tomaten, et lokalt produkt fra øerne Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera. Det er resultatet af traditionel udvælgelse og dyrkning af generationer af landmænd på De Baleariske Øer.

Mere om mad og Mallorca: