Mad fra Mallorca - gastronomi

Mad fra Mallorca – gastronomien på Mallorca har hentet inspiration i mange kulturer. I særlig grad er køkkenet katalansk præget, ligesom resten af kulturen på Mallorca. Middelhavet giver mallorcinerne adgang til fisk, skaldyr og blæksprutter, som idag er essentielle dele af øernes gastronomi. Det samme kan man sige om grøntsager, svinekød og brød.

Erobrere er kommet og forsvundet igen på Mallorca. Ofte har det sat sig spor i kogekunsten. Det har betydet at variationen er usædvanlig stor fra egn til egn.

Tendenser

To modsatrettede tendenser har indenfor de senere år præget maden på Mallorca. Turisternes ankomst og efterspørgsel efter velkendt mad har gjort, at man kan få noget så dansk som frikadeller o.lign. hvis det er det man har lyst til på ferien i udlandet. Turistmad som man kan få på alle turistdestinationer, kan man også få på Mallorca.

Den anden tendens er, at traditionel mallorcinsk mad igen er blevet populært. Turisterne vil gerne opleve noget autentisk, der ikke er som det hjemlige.

Frugt og grønt i den traditionelle kogekunst

Frugt og grønt spiller en stor rolle i den traditionelle kogekunst. Mallorca er begunstiget af milde klimatiske forhold, som gør at man kan høste grøntsager flere gange om året. Det forholdsvis tørre klima medfører, at grøntsagerne på Mallorca ikke bliver så store, som dem der dyrkes på fastlandet i Spanien. Den langsommere vækst og friskheden som følge af korte afstande fra mark til marked gør de mallorcinske grøntsager ekstra velsmagende.

Tomaten er meget værdsat i mallorcinsk kogekunst. Men det er langt fra den eneste grøntsag som benyttes i stor stil. Det gælder f.eks. også kartofler, auberginer, peberfrugter. Til de almindeligt brugte grøntsager finder man også løg, hvidløg, salat, bønner, majs, blomkål, kapers artiskok m.fl. Mange af de nævnte grøntsager benyttes i Trumbet Mallorquin.

Der dyrkes mange sorter og variationer af peberfrugter på Mallorca. Peberfrugt benyttes i mange retter, bl.a. i salaten trempó.

Artiskokken var allerede kendt i antikken. Den blev dog først indført til Mallorca af maurerne, som indtog Mallorca i middelalderen. Maurerne introducerede mallorcinerne til nye og bedre landbrugsteknikker, figen, mandel og abrikos.

Citrusfrugter; appelsin, citron, lime m.fl. dyrkes i stor stil på Mallorca. Soller på Mallorcas vestkyst er særlig kendt for sine appelsiner, og tager man toget fra Palma til Soller, får man en flot oplevelse gennem appelsindalen.

Oliven indgår som en rigtig vigtig del af det mallorcinsk køkken.

Krydderurter og krydderier

Maden på Mallorca er mere krydret end den traditionelle nordiske mad. Det hænger bl.a. sammen med, at krydderurter som timian, rosmarin og basillikum og andre krydderurter gror vildt i naturen.

Kogekunsten gør også brug af velkendte krydderier som nellike, kanel, muskat og peber, der er kommet ind i det mallorcinske køkken via maurerne.

Svinekød

Svinekød hører til det traditionelle køkken på Mallorca. Svinekødet indgår i forskellige retter f.eks. gryderetten Sopas Mallorquin, pølser, patéer etc.

På Mallorca er det ikke muligt, at lufttørre skinke som det kendes fra fastlandet, grundet den fugtige luft. Til gengæld har man en berømt pølse: Sobrasada – en rød og krydret pølse med en karakteristisk smag. I pølsen er stærk paprika en vigtig ingrediens.

Intet gik til spilde når familien før hen slagtede grisen. Noget blev nedsaltet, men det meste indgik i pølsefabrikationen. Det kunne være mørke blodpølser, de såkaldte botifaróns eller caminots som indeholdt større kødstykker.

Kanin, lam, kalkun, høns, vagtler m.m. indgår også i Mallorcas kogekunst.

Fisk og skaldyr

Fisk og skaldyr indgår i rigtig mange mallorcinske opskrifter. Har man besøgt Mallorca, er der også en stor chance for, at man f.eks. har smagt en paella hvor der indgår såvel fisk og blæksprutte som skaldyr.

I havet rundt om Mallorca fanges bl.a. lamgustere, blæksprutter, rokker, koralbars, aborrer, ål, brasen, tun, makrel, søtunge, haj, muslinger, krebs m.m.

Gå en tur på fiskerihavnen. Se hvad der bliver fanget og mærk duften af fisk – så får du en stemningsfuld oplevelse med fra kajkanten. Ved mange havne er der også restauranter, hvor man passende kan nyde en øl i skyggen.

Ensaimada DSCN0885

Ensaimada, foto ved Lisa Stevens , CC BY-SA 2.0

Brød

Brødet er en vigtig del at kosten på Mallorca – ligesom det er rundt om hele Middelhavet.

Ud over almindeligt godt brød er der to brød-specialiteter, hvor Mallorca har tilføjet kogekunsten noget særligt; coca, pizza a la Mallorca og Ensaimada.

Coca er en slags madtærte som bages på en plade. Fyldet på cocaen kan varieres rigtig meget. Det kan såvel være vegetariske som kødfyldte. F.eks. coca con sobrasada (coca med pølsen sobrasada).

Ensaimada er en mallorcinsk specialitet hvis oprindelse fortoner sig. Dog skal man lede i den jødiske eller arabiske fortid. Ensaimada er en gærsnegl, som kan nydes som brød eller kage alt afhængigt af fyld m.v. Brødet består af sukker, gær, mælk, æg og svinefedt.

Ensaimada er blevet meget populært i store dele af Spanien. Mallorca har dog monopol på den almindelige version med flormelis drys og variationen cabel d’angel (englehår) med græskafyld.

Den klassiske indpakning i blåt/hvid papir med folkedansere og katedralen La Seu i Palma.

Mere om mad fra Mallorca

Artikler om mad fra Mallorca

empanadas med kylling

Mad fra Mallorca

Opskrifter

Opskrifter på retter med oprindelse i Mallorca og Balearernes madtradtioner.