Berlin, Tysklands største by og hovedstad.

Fakta om Berlin

Officiel hjemmeside- klik her

Indbyggertal:

Berlin er indbyggermæssigt den markant største by i Tyskland med flere indbyggere end Hamborg og München til sammen.

Fakta

Byen Berlin ligger i delstaten Berlin. Både by og delstat er omkranset af forbundsstaten Brandenburg ved floden Spree, cirka 70 km fra den tysk-polske grænse.

Forbundsrepublikkens parlament ligger centralt i hovedstaden tæt på Brandenburger Tor, Unter den Linden og Tiergarten. Rigsdagsbygningen er en af de helt store turistattraktioner og man har en flot udsigt over byen, især i solskin.

Sprog

Sproget er naturligvis tysk. Den lokale dialekt i kaldes “Berlinisch” og er anderledes end den omkransende regionale Brandenburger-dialekt.

Læs mere om det tyske sprog her.

Berlins klima

Berlins klima svarer til klimaet i store dele af Tyskland. Det vil sige tempereret klima. (2) Juli og august er de varmeste måneder med gennemsnitstemperaturer på cirka 18 grader celcius. 

Klimafakta

Vejrudsigt

Den aktuelle vejrudsigt kan altid findes på vejrtjenester, så som www.dmi.dk (Danmarks Meteorlogiske Institut), www.dwd.de (Deutsche Wetterdienst) eller www.yr.no (norsk vejrtjeneste).

Turisme

Berlin er den mest besøgte by i Tyskland og en af de mest besøgte storbyer i verden. I Europa overgås byer kun af Paris og London målt på antal overnatninger.

2016: 15,9 mio. overnatninger

Hovedattraktionerne er  byens arkitektur, de mange historiske steder, museer, festivaler, natteliv og gode indkøbsmuligheder.

Museer

Berlin råder over mange store og små museer, hvoraf nogle er verdensberømte. Især er det værd at bemærke den såkaldte Museumsinsel (museumsøen) beliggende i den nordlige del af Spree-øen. 

Museumsøen er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Bygninger, seværdigheder og mindesmærker

Markeder

Der er et utal af markeder i tyske byer og Berlin er ingen undtagelse. Det er blandt andet loppemarkeder, julemarkeder og fødevaremarkeder.

Handelsgader og indkøbscentre

Storbyen Berlin byder på mange handelsmuligheder. KaDeWe er formentlig det mest berømte stormagasin i hele Tyskland og bestem et besøg værd.

I KaDeWe kan man naturligvis købe alle de kendte tøjmærker etc. På stormagasinets øverste etage er der et eksklusivt udbud af delikatesser samt hyggelige spiesområder.

Berlins historie

Berlin er i mange henseender ikke en gammel by.

“De tidligste beretninger om byer i området stammer fra det 12. og 13. århundrede, hvor den nuværende Berlin-forstad Spandau i 1197 nævntes. I 1209 nævntes Köpenick, i 1237 Cölln og i 1244 nævntes for første gang Berlin. Disse to vendiske landsbyer, Berlin og Cölln, skulle i løbet af middelalderen smelte sammen til én by. ” (3)

Hovedstad for mange statsdannelser

Berlin har gennem historien været centrum og hovedstad for mange statsdannelser, fx

Bonn var hovedstad i Vesttyskland fra 1949 til genforeningen af de to Tysklande.

Kilder:

(Kilder vedr. fakta)

  1. CIA World Factbook
  2. Jyllandsposten, landefakta 21/11 2009
  3. https://da.m.wikipedia.org/wiki/Berlin

Denne artikel er udgivet 8. september 2014 og senest redigeret den 30/10 2017.