Mallorcas specialiteter

God mad fra Mallorca, Ibiza og Menorca

Mallorcas specialiteter omhandler traditionelle madretter på Balearerne, hvoraf en del også er udbredte og populære i resten af Spanien og andre lande.

Aroz Brút, kraftig suppe med ris, grøntsager og kød (høne eller svin). Ingredienserne i retten kan variere fra egn til egn og hen over sæsonen.

Denne ret kan både givne mindelser om risotto og paella. Retten kaldes arroz brut og er en nationalspise på Mallorca.

Aroz a la Marinera

Aroz a la Marinera er en balearisk ret med ris og fisk.

Berenjenas rellenas

Berenjenas rellenas er ovnbagte auberginer fyldt med brød, løg og urter. Svinekød indgår ofte i retten.

Ingredienser kan være aubergine, hakket kød (svin, okse eller lam), peberfrugt, hvidløg, salt, peber, olivenolie, revet ost og løg samt tomatsauce.

Hvis du ønsker det, kan kødet erstattes med et vegansk eller vegetarisk alternativ.

Opskrift på berenjenas rellenas – klik her (på engelsk)

Coca de trampó, se las cocas.

Escalduns, hønsekød og kartofler smagt til med mandler og pinjekerner.

Ensaimada, gærbolle.

Fritto Mallorquin, velsmagende ret af nyrer, lever, grøn peber, kartofler og porrer.

Ensaimadas

Ensaimadas, rundformet kage med syltetøj eller fløde indeni. Mallorcinsk specialitet hvor i den seje dej består af svinefedt, mel, vand og æg bagt i olie. Overdrysses med flormelis efter bagning.

Mallorcas specialiteter, fx Ensaimada DSCN0885

Ensaimada, foto ved Lisa Stevens , CC BY-SA 2.0

Espinaga, postej af ål og spinat.

Gazpacho, frisk spansk krydret tomatsuppe. Nydes kold.

Huevos a la sollerica er spejlæg serveret med sobrassada pølse og ærtesauce.

Langosta a la parrilla er languster og lokal mayonnaise.

las cocas, pizzaagtig ret, oftest pyntet med løg og peberfrugter.

Mallorquin, ost lavet på Mallorca af en mælkeblanding fra får og geder.

Paella

Paella er en udbredt spansk nationalret som varieres på utallige måder efter egn og forhåndenværende råstoffer.

Grundsubstansen i paella er ris kogt med safran tilsat forskellige ingredienser, såsom: Blæksprutter, muslinger, rejer, løg, kylling, svinekød, bønner m.m. Tilberedes i en speciel pande – heraf navnet paella – som retten serveres i.

Se også aroz brût ovenfor i denne artikel.

Salsa Mahonesa (optræder under navnet mayonnaise, som oprindeligt stammer fra Mahón, Menorca).

Queso Mahonnes, ost fremstillet på Menorca.

Sopa Mallorquina, kraftig suppe tilberedt på brød og årstidens grøntsager. Suppen kan også indeholde svinekød.

Sobrasada, stærkt krydret smørepølse lavet på flæsk og paprika.

Tapas, betegnelse for kolde og lune småretter som nydes over hele Spanien.

Trembo, salat med tomat, æbel, pærer, peberfrugt, portulak og hvidløg.

Tumbet, aubergineskiver o.a. grøntsager stegt i olie. Serveres gerne sammen med en omelet, kartofler og tomater. Står det ikke på menukortet, så spørg efter det.

Arch of taste

Mallorcas specialiteter er på anden vis repræsenteret i Slowfood-bevægelsens Arch of taste. Af 271 spanske madvarer, er de 7 fra Balearerne.

Læs mere i artiklen her på hjemmesiden: Arch of taste.

Mere om mad fra Mallorca

Artikler om mad fra Mallorca

empanadas med kylling

Mad fra Mallorca

Opskrifter

Opskrifter på retter med oprindelse i Mallorca og Balearernes madtradtioner.